Čičerikina juha s kvinojo
Živijo,
Coach Ciuha tukaj.
Januar se zaključuje, kako ti gredo zlate zdrave navade? Danes sem ti pripravil nov recept, ki ti lahko pomaga na poti do svojih cilljev.
Ni bolj zdravega in hranilnega obroka, ki bi bil prijetnejši in bolj tolažilen od okusne sklede juhe. In medtem ko lahko ta hrana za čustveno podporo prinese priložnost za dodatna hranila, ki jih tvoje telo morda potrebuje, so lahko nekatere vrste juh polne neželenih, ne tako zdravih sestavin. Na srečo obstaja tudi veliko receptov za zdrave juhe, ki jih lahko pripraviš kar doma. Priprava bolj zdravih juh je odličen način, da se držiš nekaterih svojih ciljev v hladnejših mesecih leta, zlasti ko se življenje upočasni in je težje priti ven in se gibati. In če si nekdo, ki se posebej trudi izgubiti težo ali maščobo v predelu trebuha, ti pri tem lahko pomaga vključitev zdravih receptov v tvojo dnevno rutino.
Seveda nikoli ne bi trdil, da bi bil recept za zdravo juho dovolj, da bi ti pomagal izgubiti trebušno maščobo. Izguba trebušne maščobe je proces, ki ga poganjajo splošen premik v prehrani, povečanje dnevnega gibanja, zmanjšanje stresa, kakovostne spalne navade in v bistvu vsestranski zdrav način življenja. Spodaj omenjeni recept za juho pa lahko ponudi pomembna hranila in sestavine, ki kurijo maščobe, kot so vlaknine, beljakovine in zdrave maščobe, medtem ko imajo manj skupnega števila kalorij. Ena študija je pokazala, da je prehrana z visoko vsebnostjo kakovostnih beljakovin povezana z manj trebušne maščobe, druga študija pa je pokazala, da vnos višjih ravni vlaknin skupaj z redno vadbo vodi do zmanjšanja trebušne maščobe.
ČIČERIKINA JUHA S KVINOJO
Čičerika in kvinoja v tej bogati in nasitni juhi zagotavljata beljakovine, ki potešijo tvojo lakoto in pospešijo presnovo z izgradnjo mišic. Po tem receptu pridobiš šest obrokov, dovolj za zamrzovanje in shranjevanje za hitro kosilo še drug dan.
Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja.
- 1 skodelica razpolovljenih korenčkov
- 1 skodelica sesekljane rumene paprike
- 1/2 skodelice sesekljane čebule
- 2 stroka česna, nasekljana
- 3 dcl zelenjavne osnove ali zelenjavne juhe
- 3 dcl pelatov ali skodelica drobno narezanega paradižnika
- 1 pločevinka čičerike , splaknjena in odcejena
- 1/3 skodelice nekuhane kvinoje, oprane in odcejene
- 1 žlica Worcestershirske omake
- 2 čajni žlički čilija v prahu
- 1 čajna žlička origana
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/4 čajne žličke črnega popra
- 1 srednja bučka, po dolžini narezana na četrtine in narezana (1 1/3 skodelice)
- kisla smetana, nariban sir z manj maščobe in/ali sesekljan svež koriander (neobvezno)
Postopek priprave:
- V globoki posodi segrej olje na srednje visoki temperaturi. Dodaj korenje, papriko, čebulo in česen; kuhaj in mešaj 4 minute.
- Previdno dodaj še naslednjih 11 sestavin (brez črnega popra). Zavri; zmanjšaj toploto. Pokrij in duši vse skupaj približno 20 minut oziroma dokler se korenje ravno ne zmehča.
- Dodaj še bučke; kuhaj 5 do 7 minut. Če želiš, vsako porcijo prelij še s kislo smetano, sirom in/ali koriandrom.
Pa dober tek ti želim,
Coach Ciuha