Paradižnikova mezga 🍅
Domača paradižnikova mezga vam bo še izboljšala okus in oljašala delo pri pri pripravi omak za testenine, pizze ali pizza bureka.
👉Sestavine:
500-700g pelatov v konzervi
500g svežega paradižnika po izbiri
1 velika rdeča čebula
4-5 strokov česna
1 žlička bazilike
1 žlica origana
Sol
Poper
1 žlica medu/agavin sirup/kokosov sladkor
1-2 olja (kokosovo, olivno olje)
1 žlica rdeče mlete paprike
👉Postopek:
Na olju prepražimo čebulo na srednji temperaturi, dodamo česenj ter sol in poper in nato dodamo še med/agavin sirup, da malo karamiliziramo. Dodamo ostale začimbe (origano, baziliko, papriko) ter svež paradžnik ter dobro premešamo in dodamo pelate in kuhamo na nizki/srednji temperaturi 45-60 minut.
Ohladimo in shranimo v hladinku ali še vročo mezgo napolnimo v vroče kozarčke. Po vrhu prelijemo žlico olivnega olje, kar v tem primeru predstavlja konzervans in takoj zapremo in nato hranimo v hladnem prostoru do 1 leta.