Predvelikonočni recept - bučna juha
Živjo! Coach Ciuha tukaj.
Bliža se Velika noč in praznični čas. Toda za nekatere od nas to vodi v več tesnobe kot pričakovanja. Ko poskušaš shujšati – ali ohraniti svojo kondicijo –, je lahko poln hladilnik dobrot videti kot neuspeh, ki samo čaka, da se zgodi.
Ampak ni nujno, da je tako. Z nekaj ustvarjalnosti in predhodne priprave se lahko premišljeno odločiš za polnovreden in okusen obrok in v njem vseeno uživaš.
Nič ni narobe, če poješ potico, ki jo je naredila tvoja mama ali babica.
Dejansko sta dobro zdravje in fit telo projekt za vse življenje. In razumni jedci ostanemo sproščeni in prilagodljivi, kar dovoljuje občasno uživanje različnih dobrot.
Problem nastane takrat, ko se praznikom približamo z miselnostjo: grem na vse ali nič. Razmišljamo – in delujemo - kot da obstajata samo dve možnosti: popolnoma se prikrajšati ali se prenajedati.
Še enkrat, ni nujno, da je tako. Ni ti treba nihati med "dietno disciplino" in epsko anarhijo prenajedanja. Lahko najdeš srednjo pot – naj ti pomagam z načinom, ki je pomagal meni in mojim varovancem.
Poglej si recept spodaj. 👇
ENOSTAVNA BUČNA JUHA
Juha je odličen dodatek k vsakemu prazničnemu jedilniku, saj ljudje ob praznikih pogosto kar malo znorimo ob kaloričnih predjedeh. Super je imeti zdravo alternativo.
Lahko ga tudi prilagodiš tako, da vključiš še več zelenjave. Uživaj jo ob beljakovinskem kruhu s sirom na žaru ali ob zdravem sendviču.
SESTAVINE
- 1 majhna rdeča čebula, sesekljana
- 1 srednja bela čebula, sesekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 žlica (15 ml) masla ali olivnega olja
- 1 majhna pločevinka bučnega pireja (ali svežega, v tem primeru potrebuješ približno 1,5 skodelice [325 ml])
- 2 skodelici (500 ml) kokosovega mleka
- Sol + črni poper po okusu
- Majhen posip muškatnega oreščka (neobvezno, vendar okusno)
Velikost serviranja
1 skodelica (recept služi za pripravo 2 skodelic)
Čas priprave
Skupaj: 30 minut (10 minut priprave + 20 minut kuhanja)
NAVODILA:
- Segrej velik lonec za juho in dodaj maslo ali olje.
- Dodaj čebulo in česen ter dobro premešaj, nato pokrij lonec. Pusti, da se sestavine pražijo 5 minut oziroma dokler čebula ni prozorna in mehka.
- Dodaj bučo, mleko in začimbe.
- Z ročnim mešalnikom zelenjavo utekočini skupaj s preostalimi sestavinami. Zmes lahko tudi ohladiš in jo zmiksaš v običajnem mešalniku, nato pa jo pred serviranjem ponovno segreješ.
*Če je juha pregosta, dodaj malo vode, dokler ne pridobiš želene konsistence.
*Če je juha preredka, dodaj malce arašidovega masla - ne bo ti žal!
Pa dober tek!
Coach Ciuha